7 mituri despre WordPress

WordPress este cel mai popular sistem de management al continutului (CMS), o solutie larg apreciata pentru eficienta si flexibilitatea sa, atat de catre web designeri experimentati, cat si de incepatori. Totusi, inca exista multe persoane care sunt reticente sa opteze pentru WordPress ca CMS pentru site-ul afacerii lor. De multe ori, insa, aceasta decizie are la baza neintelegeri privind ce este WordPress, iar motivele invocate pentru evitarea sa sunt mai degraba mituri, care nu sunt deloc putine la numar.

De ce exista atat de multe mituri despre WordPress? O posibila explicatie este confuzia intre wordpress.org, sistemul de management al continutului (CMS) gratuit despre care discutam in acest articol, si wordpress.com, un serviciu limitat ca functionalitate si optiuni, ideal pentru bloggeri si persoane fara cunostinte de web design sau dezvoltare web.

Pe lângă extensia de domeniu (.org versus .com), un alt mod simplu ca sa faci diferenta dintre cele două este acesta: in cazul WordPress.org ai nevoie de propria gazduire, impreuna cu un nume de domeniu, iar in cazul WordPress.com gazduirea este inclusa, dimensiunea sa depinzand pe planul ales (de la gratuit la VIP). Atunci cand vezi pe internet site-uri cu domeniul de tip www.numesite.wordpress.com si cu design asemanator, este vorba de serviciul de gazduire si creare site-uri WordPress, nu de popularul si performantul CMS.

MITUL 1: WordPress nu e potrivit pentru site-uri cu trafic mare

Un mit des intalnit este ca WordPress ar fi o optiune doar pentru site-uri cu un numar mic de utilizatori. De fapt, WordPress are capacitatea sa sustina trafic intens, existand alti factori cu rol determinant pentru performanta site-ului: in special, gazduirea si optimizarea sa. De altfel, WordPress este utilizat si de către companii prestigioase, cu nevoi complexe si trafic mare. Cateva exemple de astfel de companii si branduri sunt Vogue, The New Yorker, BBC America, Walt Disney Company, TED si Bloomberg. Chiar si site-ul oficial al Suediei este construit folosind WordPress.

MITUL 2: WordPress nu este suficient de bun pentru ecommerce

Daca vrei sa deschizi primul tau magazin online, numarul mare de platforme din care sa alegi poate fi coplesitor initial. Diversitatea este mare, existand diferente destul de importante in privinta costurilor, flexibilitatii designului, suportului tehnic si nu numai. Deoarece WordPress e gratuit la baza si are o aplicatie mai generala, nefiind utilizat doar pentru ecommerce, unele persoane au concluzionat ca nu ar fi o solutie suficient de buna pentru magazinul lor online. Acest lucru nu este insa deloc adevarat.

Ca sa iti transformi site-ul WordPress intr-un magazin online, ai nevoie de un modul dedicat. WooCommerce nu este doar cel mai popular dintre modulele WordPress pentru ecommerce, dar si cea mai populara solutie dintre toate platformele disponibile. WooCommerce a detinut in 2020 28,24% din cota de piata globala a platformelor si tehnologiilor de eCommerce, fiind pe primul loc in clasament, conform Statista.

MITUL 3: Cu WordPress nu ai control total asupra designului

Avand in vedere ca WordPress iti permite sa creezi teme sau sa le modifici pe cele existente, controlul asupra designului nu e de fapt deloc limitat, atat timp cat ai cunostintele tehnice potrivite. Prin urmare, atunci cand lucrezi cu web designeri experimentati, personalizarea designului unui site WordPress nu va fi niciodata o problema.

MITUL 4: WordPress nu este scalabil

Unii antreprenori se ingrijoreaza ca, pe masura ce afacerea lor online creste, WordPress nu va mai fi potrivit pentru nevoile lor. Online, se vehiculeaza opinii precum „WordPress e bun daca ai un magazin cu maxim 2.500 de produse”. De fapt, daca lucrezi cu profesionisti, WordPress poate sustine magazine mult mai mari. In aceasta privinta, este foarte informativa explicatia oferita de WooCommerce:

„Cerul este limita. Am văzut cazuri de magazine cu peste 100.000 de produse listate, gestionând mii de tranzacții pe minut. În aceste cazuri, au avut un suport excelent de găzduire și propria echipă de dezvoltatori care s-a concentrat pe optimizare.”

MITUL 5: WordPress e demodat

Doar pentru ca au auzit de mai mult timp de WordPress, unii considera ca este depasit, demodat sau invechit. Nimic mai fals. WordPress este actualizat frecvent, fiind introduse periodic noi functii si optiuni. De asemenea, un numar mare de agentii si freelanceri contribuie constant cu noi teme si module. Cea mai clara dovada ca WordPress nu este deloc demodat, ci chiar in tendinte, este cota sa de piata aflata in constanta crestere. Doar in 2020, WordPress a fost folosit pe inca 4% din totalul website-urilor, ceea ce il duce la un procent total de-a dreptul impresionat de 39,4%.

Evolutia utilizarii WordPress.org in perioada 2011-2020
Evolutia utilizarii WordPress.org in perioada 2011-2020

MITUL 6: E mereu mai bine sa ai un site creat de la zero

In unele cazuri, un site complet personalizat, fara CMS, creat de la zero, poate fi alegerea corecta – insa aceste situatii pot fi mai rare decat crezi. WordPress are avantajul costului mai redus si a timpului rapid de implementare, insa, cu modulele potrivite, devine foarte flexibil.

Poate fi de-a dreptul impresionant ce poti construi doar cu WordPress si cateva module. In general, WordPress este cunoscut pentru site-uri de prezentare, bloguri, publicatii online, portofolii profesionale si magazine online. Mai putini stiu ca poti folosi WordPress ca sa creezi si astfel de proiecte:

  • site-uri de anunturi
  • site-uri de intrebari si raspunsuri
  • forumuri
  • comunitati online si retele sociale de nisa
  • site-uri de licitatii
  • site-uri de tip wiki
  • motoare de recomandari
  • site-uri de strangeri de fonduri

Bineinteles, pentru astfel de proiecte costurile vor fi ceva mai mari decat in cazul unui simplu site de prezentare WordPress, insa sunt complet nesemnificative fata de costul dezvoltarii unui astfel de proiect de la zero.

MITUL 7: WordPress are probleme de securitate

Cu masurile de securitate potrivite, nu ai de ce sa iti faci griji. WordPress are numeroase module care pot imbunatati securitatea site-ului. Totusi, nu poti uita pur si simplu de website si sa te astepti sa nu aiba niciodata probleme. Actualizarea versiunii de WordPress, a modulelor si a temei e importanta ca site-ul tau sa nu aiba vulnerabilitati. Prin urmare, nu neglija mententanta site-ului tau WordPress.

Vrei sa afli pretul pentru creare site web? Cere o cotatie pret site!