Ce este certificatul SSL

Ce este certificatul SSL?

Despre siguranta din online se vorbeste tot mai des. Si intr-un context sau altul poate ai auzit de certificat SSL si de importanta lui pentru protejarea datelor personale. Iar daca ai un website, in special unul de e-commerce, probabil ca ti s-a recomandat deja implementarea lui. Dar cum si de ce? Pana aici, ceata totala…

Nu stii precis la ce se refera sau de ce conteaza atat de mult sa se afle in dotarea propriului site (si nu numai). Dar sa incepem cu… inceputul…

HTTP:// si HTTPS://

Unele site-uri, inaintea adresei URL, mai afiseaza inca HTTP:// (Hypertext Transfer Protocol), in timp ce tot mai multe au trecut la HTTPS:// (HyperText Transfer Protocol Secure).

Ambele protocoale exprima un mod de comunicare a datelor intre un browser / user si un server, cu deosebirea ca al doilea permite transferul cifrat al informatiilor, adica in siguranta. Inca limbi straine? Inca putin si vom elucida misterul…

Ce sunt certificatele SSL?

Tranzitarea sigura a fluxului de date se realizeaza prin intermediul unui sistem de chei criptografice „dictate” de un certificat SSL (Security Socket Layer).

Se mai numesc certificate digitale. Utilizarea lor este rezervata exclusiv destinatarilor de drept, fara se existe posibilitatea ca tertii (hackerii) sa le intercepteze. Prezenta lor este semnalata printr-un simbol care precede adresa URL: faimosul lacat verde in pozitie blocat, eventual insotit de eticheta „Securizat”.

Este vorba despre un standard de siguranta ce protejeaza intreaga „corespondenta” vehiculata pe internet. Respectivul act constituie garantia ca toate datele „sensibile” pe care userii le furnizeaza in reteaua telematica raman confidentiale.

Cum functioneaza?

Cu un astfel de „document”, comunicarea se realizeaza doar intre partile interesate (user si interlocutorul virtual) si acopera 3 etape:

 • Intr-o prima faza, se initiaza un soi de „tratative” intre client si server, cu privire la algoritmul recomandat pentru cifrarea datelor, in vederea incuviintarii unei conexiuni sigure.
 • La pasul urmator, se autentifica identitatea „solicitantului”. Procedura este intermediata printr-o cerere de act doveditor. Folosind un limbaj cifrat, partile fac schimb de chei pentru dezlegarea mesajelor.
 • In ultima faza, odata ce browser-ul confirma veridicitatea documentului electronic, serverul deduce ca are unda verde si intoarce „favorul” prin initierea unei sesiuni criptate (SSL).

Ce rol indeplineste un certificat SSL?

Ce este certificatul SSL

Prin acest protocol, doar partile implicate reusesc sa inteleaga informatiile transmise, protejandu-le de fapt impotriva divulgarii prin atacuri informatice.

Realmente, sistemul joaca rolul de garant cu privire la credibilitatea unui site / a unei entitati, in scopul evitarii:

 • Furturilor de identitate;
 • Inselatoriilor bazate pe prelevarea neautorizata a datelor personale.

Instalat pe un server web, documentul electronic:

 • Face dovada identitatii site-ului accesat;
 • Codifica fluxul datelor transmise.

Cu alte cuvinte, confirma autenticitatea, o veriga esentiala in e-commerce si in mediile in care se impune o anumita doza de autoritate.

Cine are nevoie de certificat SSL?

In mod cert, la acest tip de „act” trebuie sa recurga orice individ, companie si organizatie care foloseste propriul website pentru a cere, primi, elabora, stoca si vizualiza informatii personale, rezervate sau / si secrete, ca de pilda:

 • Date cu caracter personal (adresa, data nasterii, numar de telefon);
 • Date de logare si parole (conturi de e-mail, de social media);
 • Date financiare (numere de carduri, conturi bancare);
 • Informatii confidentiale (analize medicale);
 • Documente legale si contracte;
 • Liste cu clienti etc.

Cum se poate obtine un modul SSL?

In mod normal, certificatele SSL sunt emise de catre o autoritate. Pot fi vandute si de catre companii care presteaza inclusiv servicii de hosting.

Sau… Ma pot ocupa chiar eu, scutindu-te de o hoinareala continua pe web in cautarea unei solutii potrivite.
Ramai conectat! La reteaua de internet, la blogul garin.ro, la serviciile mele de web design, de promovare site si la tot ce mai doresti!

Iar daca ce-ti lipseste este chiar actul doveditor al credibilitatii in online, astept sa iei legatura cu mine folosind formularul de contact!

Vrei sa afli pretul pentru creare site web? Cere o cotatie pret site!