Atunci cand ai nevoie de un site, va trebui sa alegi intre un site dezvoltat de la zero si un site construit pe un sistem de administrare al continutului (CMS). Una din cele mai populare alegeri – pe buna dreptate – este WordPress. Din acest articol, poti afla beneficiile WordPress, cum sa creezi un site in WordPress chiar daca esti incepator si o serie de alte lucruri utile, cum ar fi diferenta dintre WordPress.com si WordPress.org.
Iata cateva din avantajele principale ale platformei WordPress, cu statistici oferite de Code in WP:
Ce este WordPress? Hubspot ofera urmatoarea definitie:
„WordPress este un sistem de administrare a continutului (CMS) care iti permite sa gazduiesti si sa creezi site-uri web. WordPress contine arhitectura de module si un sistem de teme, astfel incat sa poti personaliza orice site web pentru a se potrivi cu compania, blogul, portofoliul sau magazinul tau online.”
Practic, ca sa intelegi cum sa utilizezi WordPress, exista doua concepte centrale pe care trebuie sa le stapanesti: modulele si temele.
Modulele (plugins) sunt cele prin care poti extinde semnificativ functionalitatea site-ului tau WordPress. Spre exemplu, exista module pentru seo, pentru cresterea vitezei site-ului, pentru formulare de contact, pentru distribuirea continutului pe social media si multe altele.
Temele WordPress sunt cele care iti permit sa schimbi rapid designul site-ului tau. Acestea determina o serie de elemente, de la structura (layout-ul) unei pagini, la culorile si fonturile utilizate.
Inainte de a incepe sa lucrezi cu WordPress, exista o distinctie importanta pe care trebuie sa o intelegi: cea dintre WordPress.com si WordPress.org. Principala diferenta e legata de gazduire. Versiunea .com iti ofera gazduire gratuita, iar versiunea .org presupune sa obtii gazduire de la o terta parte.
O alta diferenta consta in numele de domeniu. Domeniul unui site gratuit pe WordPress.com are urmatoarea structura: www.siteultau.wordpress.com, cu toate ca poti plati pentru un nume de domeniu complet personalizat.
Planurile oferite de WordPress.com
Prin urmare, daca iti doresti un blog gratuit sau cat mai ieftin, WordPress.com ar putea fi alegerea potrivita pentru tine. Daca personalizarea e importanta si iti doresti mai multe optiuni, e mai bine sa optezi pentru WordPress.org.
Din fericire, nu trebuie sa fii specialist in web development ca sa te bucuri de un site WordPress. Instalarea acestuia este foarte usoara, asa cum vei vedea din acest tutorial WordPress pentru incepatori. Inainte de a incepe, mentionam ca exista mai mult de o singura cale corecta prin care te poti bucura de un site WordPress. In acest caz, vom instala WordPress prin cPannel, cel mai popular panou de gazduire web.
Inainte de a incepe instalarea WordPress, ai nevoie de un nume de domeniu si de gazduire. Daca nu esti sigur cum trebuie sa procedezi, poti colabora cu un web designer sau web developer.
In cPanel, vei gasi o sectiune numita Softaculous Apps Installer, unde exista si optiunea WordPress, la categoria Scripts.
Odata ce ai dat click pe WordPress, vei putea selecta optiunea de instalare in urmatorul ecran (Instaleaza acum sau Install now).
La acest pas te vei ocupa de instalarea propriu-zisa: mai exact, de setarile acesteia. La o prima vedere, par a fi multe optiuni, insa vei trece de acestea mai repede decat te astepti.
Iata ce inseamna fiecare:
In cateva minute, site-ul tau WordPress va fi instalat. Acum trebuie doar sa il personalizezi.
Te poti autentifica oricand accesand www.siteultau.ro/wp-admin si completand datele pe care le-ai oferit mai sus (nume de utilizator si parola).
Teoretic, exista zeci de mii de teme WordPress din care poti alege. O parte din ele pot fi accesate pe site-ul oficial WordPress sau direct din optiunile site-ului tau, folosind meniul din stanga: Aspect – Teme – Adauga teme.
Practic, paleta de optiuni se restrange semnificativ atunci cand aplici cateva criterii necesare. In primul rand, ai nevoie de o tema care primeste actualizari regulate si, preferabil, care are evaluari pozitive de la utilizatori. Poti consulta aceste informatii din pagina de prezentare a temei pe wordpress.org.
Pagina de prezentare a unei teme pe wordpress.org
Informatiile care te intereseaza in mod special se afla in coloana din dreapta: mai exact, data ultimului update (cat de bine este intretinuta tema), numarul de instalari (cat de populara este tema) si evaluarile (cat de apreciata este tema).
Exista multe alte aspecte pe care trebuie sa le iei in calcul ca sa alegi o tema potrivita. Asigura-te ca aceasta are un design responsiv, astfel incat sa aiba un aspect placut indiferent de dispozitivul de pe care accesezi site-ul. Alte elemente relevante sunt: compatibilitatea cu modulele, viteza de incarcare, numarul de optiuni disponibile, adaptarea pentru seo, structura paginilor si nu numai.
In functie de locul de unde gasesti tema potrivita, ti se vor oferi instructiuni de instalare.
Deja poti incepe sa populezi site-ul tau WordPress cu continut. Acesta poate veni in doua forme diferite: pagini (statice) si articole (dinamice). Exemple de pagini sunt: Despre noi, Termeni si conditii, Contact, Servicii, Istoric si asa mai departe, depinzand de specificul site-ului.
Articolele sunt insotite de informatii (meta date) precum data publicarii, autor si etichete. Ele pot fi structurate in categorii si subcategorii. Poti salva un articol ca ciorna si il poti edita mai tarziu sau il poti publica direct. Poti alege daca permiti sau nu comentarii la articole si poti oferi un scurt rezumat al articolului – toate acestea sunt optiuni oferite in coloana din dreapta, din pagina de adaugare a unui articol nou.
Pagina de adaugare a unui articol nou in WordPress
Atunci cand dai click pe Alege un bloc nou, ai cateva optiuni principale: paragraf, titlu, imagine, lista, citat, continut audio, inglobarea continutului de pe alte site-uri (cum ar fi un videoclip de pe YouTube sau o piesa de pe Spotify) si nu numai.
E important sa stii cum functioneaza si sistemul privind continutul media. Toate imaginile si clipurile video pot fi accesate in sectiunea Biblioteca media. Odata ce ai incarcat o imagine, o poti utiliza de cate ori doresti si poti edita diferite aspecte la aceasta (cum ar fi titlul, descrierea, textul asociat; imaginea poate fi redimensionata sau taiata). URL-ul (www.siteultau.ro/wp-content/uploads/data/nume-imagine.jpg) si numele fisierului (nume-imagine.jpg) raman insa fixe.
Un alt pas important este utilizarea setarilor, pe care le gasesti in bara din stanga. Din cadrul setarilor generale, poti edita numele si descrierea site-ului, rolul implicit al noilor utilizatori, fusul orar si formatul pentru data si ora.
In aceeasi sectiune, vei gasi setari pentru scriere, afisare, discutii, media si legaturi permanente. Parcurge-le pe toate ca sa iti personalizezi site-ul. De exemplu, legaturile permanente iti permit alegea unei structuri pentru linkuri. Setarile de afisare iti permit sa iei o decizie importanta pentru pagina de acasa: sa afisezi cele mai noi articole sau o pagina creata de tine.
Utilizatorii vor naviga in diferite pagini si categorii ale site-ului tau folosind meniul. Poti crea cate meniuri doresti din sectiunea: Aspect – Meniuri. Acolo, poti crea si edita meniuri, adaugand diferite elemente (pagini, articole, categorii sau linkuri personalizate).
Modulele sunt cele care extind functionalitatea site-ului tau. Poti adauga un modul nou accesand sectiunea: Module – Adauga modul sau apasand butonul Adauga modul din pagina Module instalate.
Pagina de administrare a modulelor WordPress instalate pe site-ul tau
Iata cateva categorii de module esentiale pentru WordPress:
Atunci cand vizualizezi paginile din site, pe bara de sus apare butonul Personalizare. Acesta va deschide o bara in stanga ecranului cu o serie de optiuni, insa acestea depind de tema pe care ai instalat-o. Totodata, ca sa iti imbunanatesti site-ul WordPress, inspira-te de la alte site-uri din domeniu. Spre exemplu, observa ce alte elemente utilizeaza acestea sau care sunt optiunile lor de design.
Ca sa eviti erorile si atacurile, e important sa iti intretii site-ul. In principal, trebuie sa actualizezi modulele si temele instalate. De asemenea, e important sa faci un backup regulat, ca site-ul tau sa fie in siguranta daca are loc un eveniment neprevazut.