De cateva zile, este activ ultimul Google update referitor la indexarea website-urilor cu responsive web design. Cea mai noua actualizare originara in Mountain View „premiaza” website-urile optimizate pentru navigarea de pe dispozitivele mobile (smartphone), nu doar de pe pc sau laptop, ca pana acum. Schimbarea, activa incepand cu 21 aprilie, vizeaza numai cautarile organice mobile si totodata, pagina de rezultate afisata in urma cautarilor organice (SERP). In schimb, orice research efectuat de pe desktop, laptop sau tableta, nu prezinta niciun fel de interes.
Potrivit celui mai recent Google update, pentru a nu pierde o pozitie importanta in SERP, este oportuna posesia unui website „mobile-friendly”. In caz contrar, in cautarile organice efectuate de pe dispozitivele mobile cu browser-ul Google Chrome, paginile „not mobile-friendly” vor fi depasite de alte rezultate.
Concret, obiectivul ultimei modificari de algoritm este sa favorizeze pozitionarea organica a paginilor web „agreate” de telefoanele mobile si sa imbunatateasca experienta de navigare a user-ilor care folosesc dispozitivele mobile. Iar in anumite cazuri, se poate ajunge pana la modificari la interfata, studiate special pentru organizarea mai buna a elementelor de layout (design) vizibile pe un display cu touchscreen.
„The Big G” considera ca improspatarea algoritmului de functionare reprezinta un fel de impuls pentru paginile „mobile-friendly”. Practic, aceasta actualizare favorizeaza tocmai website-urile care au fost create cu tehnica responsive web design.
Modificarile de algoritm adoptate de grupul din Mountain View, nu afecteaza tot site-ul, ci au un impact separat pentru fiecare pagina in parte. Altfel spus, daca o pagina este optimizata „pe placul” device-urilor mobile, iar alta nu este, doar prima va beneficia de consecintele ultimului Google update si de un page rank superior.
Pe de alta parte, actualizarea prezenta are efecte doar asupra cautarilor de pe smartphone, ceea ce inseamna ca orice alta cautare de pe clasicele pc-uri sau laptop-uri va ramane neschimbata. Si sa nu fiti surprinsi cand pagina de rezultate de pe smartphone nu va coincide cu cea de pe desktop.
Spre deosebire de alte actualizari accesibile intr-o prima faza doar user-ilor din USA si din tarile anglofone, de ultimele modificari de algoritm pot beneficia toti internautii. In situatia de fata, toti user-ii, indiferent de locatie sau de limba vorbita, se vor putea bucura de privilegiile tehnicii responsive web design.
Dar cum s-a ajuns la schimbarea regulilor de alcatuire a clasamentului SERP pentru dispozitivele mobile?
In prezent, pentru cautarile online, user-ii folosesc tot mai mult dispozitivele mobile. Insa in ciuda trend-ului, o buna parte din web nu este inca optimizata in acest sens. Uneori, dispozitivele mobile „sufera” din cauza limitarilor cu privire la formatul display-ului. Din motive similare, este nevoie de tehnici care sa permita redistribuirea continutului afisat.
Fiecarei categorii de „jucarioare” tehnologice (telefoane, tablete, laptop-uri, desktop-uri, televizoare, etc.) ii este caracteristic un anumit ecran / display, de forme, rezolutii si marimi variate. Se intelege de la sine ca realizarea site-urilor cu responsive web design (ce se pot adapta oricarui tip de display, indiferent de gadget), este cat se poate de necesara.
Orice website este considerat un sistem in masura sa se adapteze. Prin design-ul responsive, site-ul trebuie sa fie cat mai „sensibil” la comportamentul utilizatorilor. Astfel, cand utilizatorii trec de la computerul personal la tablete sau la smartphone, paginile web ar trebui sa se potriveasca in mod automat cu noile rezolutii, dimensiuni si forme ale ecranelor.
Pentru a tine pasul cu cel mai nou Google update, optimizarea fiecarei pagini web trebuie sa respecte toate acele tehnologii care-i permit adaptarea automata la preferintele internautilor. Paginile optimizate pentru navigarea de pe smartphone se afla in „posesia” unei versiuni „responsive”, special conceputa pentru cautarile de pe device-urile mobile.
Pentru a verifica daca paginile site-urilor sunt „mobile-friendly”, este suficient sa folositi la navigarea online, browser-ul de pe telefon. Daca varianta „mobile” este creata corect, motorul de cautare le atribuie eticheta „mobile-friendly”. Ca urmare a modificarii de algoritm „Google update for mobile”, acest „calificativ” este vizibil atunci cand se navigheaza de pe un smartphone.
In alternativa, este posibil sa va folositi de un instrument pus la dispozitia webmaster-ilor de insasi cel mai popular motor de cautare. Cu ajutorul acestui test, in doar cateva clipe, veti cunoaste starea reala a website-urilor pe care le administrati.
Este de la sine inteles ca mai intai de toate, daca nu va aflati in posesia unui site cu responsive web design, trebuie sa solicitati consultanta de specialitate, dupa care sa va decideti asupra variantei pe care o preferati.
Prin tehnica de optimizare responsive web design, paginile website-ului se vor adapta la formatul si la dimensiunile touchscreen-ului. In acest mod, veti avea un unic site de administrat si nu veti suporta nicio penalizare datorata celui mai „proaspat” Google update.
In alternativa, va puteti gandi la realizarea unui al doilea site, destinat doar publicului de pe smartphone. Desi este vorba despre o solutie ceva mai economica decat prima, exista posibilitatea sa va confruntati cu diverse probleme cauzate de gestionarea simultana a celor doua site-uri.
Asa cum va puteti da seama, prima varianta este cea mai avantajoasa, solutia fiind recomandata si de insasi „The Big G”.
Daca revolutia Google cu privire la smartphone a inceput, este momentul sa va revizuiti paginile website-urilor si sa solicitati ajutorul expertilor SEO. In acest mod nu veti pierde din traficul organic si din oportunitatile de afaceri, va veti mentine pozitia in clasamentul SERP, lasandu-va in urma „rivalii” si nu veti fi nevoiti sa suportati consecintele datorate ultimului Google update.