Universul web design, se stie, trece prin schimbari si actualizari continue. La fel si tot ce tine de user experience. Iar un rol crucial il are inteligenta artificiala (AI). Trebuie sa-i recunoastem implicarea. Multe site-uri dateaza din vremurile de-nceput ale internetului. Nu este un lucru rau atata timp cat infatisarea si functiile au suferit modificari de-a lungul anilor.
Una dintre directiile la care trebuie lucrat se refera la AI, o realitate integrata cu succes intr-o multime de sectoare, de la productie si comert, pana la IT(nu in ultimul rand).
Printre trend-urile care acapareaza web design-ul, alaturi de ilustratii grafice, animatii, culori captivante etc., se numara si AI. Metodele de cautare si navigare evolueaza si ele. Specialistii incep sa se deschida tehnicilor avansate care trec mult peste conceptul de uzabilitate propriu-zisa a unui site.
Tehnici despre care pana nu de mult nu se stia mare lucru, iau o tot mai mare amploare. De exemplu cautarile vocale. Sau gandeste-te la cum iti raspunde mediul online in timp ce navighezi pe un site. Sa fie pura intamplare ca-ti ghiceste interesul spre anumite produse si servicii?
NU!!! Este „mana” inteligentei artificiale, in masura sa descifreze intentiile de a actiona in baza comportamentului anterior.
Desi deocamdata are o actiune destul de timida, AI poate imbunatati experienta user-ilor. Si nu doar a lor:
Acum fiecare secunda conteaza. Nimeni nu mai are timp sa ramana cu ochii atintiti pe pagini care nu se mai incarca. Si sa astepte informatii care intarzie sa apara. De pilda, cautarile vocale isi aduc aportul in dezvoltarea magazinelor online. Ca este vorba despre Siri sau despre o alta solutie vocala, cei avantajati sunt asistentii virtuali.
„Dialogul” ce are loc intre computere si utilizatori nu are o evolutie naturala. Tocmai pentru ca exista probleme la nivel de perceptie emotionala. Robotii nu simt si nu inteleg nuante si contexte. Insa cu noii roboti de chat (chatboots), lucrurile se schimba. Bazati tot pe AI, au ajuns sa poata simplifica procesele de comunicare. Si in curand vor putea identifica sfera emotiva umana.
Implementand inteligenta artificiala, se elimina orice bariera. Interactiunea se aseamana tot mai mult cu o conversatie obisnuita, in care de cealalta parte se afla, poate, un consultant.
Tot recurgand la solutii de AI, website-ul poate fi adaptat la nevoile user-ilor. Tehnologia fiind cea care analizeaza starea de spirit si preferintele publicului.
Odata prelucrate informatiile adunate din „teren”, AI faciliteaza modificari personalizate in dinamismul site-urilor, urmarind intentiile clientilor. Posibilitatile sunt infinite:
Cumparaturile din online tind sa le detroneze pe cele traditionale. Magazinele nu mai au doar o existenta fizica, ele prind contur si in mediul virtual.
Sistemele inteligente transforma platformele de e-commerce in ambientul ideal, creat dupa chipul si asemanarea clientului. Unde consumatorul primeste fix ce are nevoie, la momentul potrivit. Si simte ca viziteaza o vitrina creata anume pentru el.
AI poate deveni o prezenta in absolut orice sfera a activitatilor umane. Inseamna un mare pas in fata. Inseamna evolutie. Si merita din plin sprijinul creatorilor si dezvoltatorilor de site-uri. Aplicata in web design, reuseste sa deschida diverse oportunitati si sa faciliteze insertia de task-uri noi. Si cu toate ca experientele internautilor merita sa poarte o amprenta naturala (umana), nu inseamna ca imbogatindu-le cu sisteme inteligente le-ar aduce vreo hiba.
Tu ce parere ti-ai format?
Revenind cu picioarele pe pamant, daca te bate gandul sa apari pe web, astept sa ma contactezi. Impreuna putem decide ce fel de website poate fi potrivit pentru tine. Si pentru ca proiectul tau sa obtina rezultate, mai trebuie optimizat si promovat. Te voi ajuta si in aceasta privinta.