Pe masura ce algoritmul de functionare al „colosului” din Mountain View tinde sa evolueze, universul SEO continua sa fie „impanzit” cu tot mai multe mituri ce fac referire la metodele de optimizare site. O parte dintre legendele care circula in mediul online le-ati descoperit intr-o postare precedenta. Dar cum subiectul de fata avea nevoie de un spatiu destul de generos pentru a fi dezbatut (cel putin partial), ne-am gandit sa-l impartim in doua parti.
Ramaneti alaturi de noi si-n randurile urmatoare! Doar astfel veti afla mai multe despre cele mai cunoscute mituri SEO!
Multi detinatori de website-uri sunt convinsi ca este suficient sa apara pe prima pagina de rezultate SERP sau chiar in top 3, pentru un singur cuvant cheie. Aceasta este o eroare comuna in randul celor prea putin familiarizati cu tehnicile de optimizare SEO si cu functionarea motoarelor de cautare.
Sa presupunem ca urmati un plan de promovare online si sperati sa iesiti „victoriosi” pentru cuvantul cheie „dieta”, iar cautarile organice specifice sa va pozitioneze pe primul loc in SERP. Dat fiind numarul urias de cautari, este de inteles ce va motiveaza sa aveti astfel de „aspiratii”.
Dar o asemenea strategie de optimizare site, pe langa faptul ca este extrem de complexa si totodata costisitoare, se dovedeste a fi inutila. Publicul si posibilii clienti, chiar involuntar, in cautarile lor, vor specifica si alte caracteristici ale cuvantului mentionat: dieta hipocalorica, dieta rapida, diete de slabit, etc.
Din motive similare, este oportun ca atunci cand stabiliti planul de optimizare SEO, sa alegeti impreuna cu specialistii, o lista cu variate cuvinte cheie si derivatii ale acestora, pe care sa va concentrati. In aceasta maniera, veti reusi sa raspundeti mai multor exigente venite din partea potentialilor clienti aflati in cautare de diete.
In realitate, daca un site este „imbogatit” cu un continut destul de „stufos”, axat pe teme cat mai variate si cuvinte de tip „long tail”, are sansa sa fie rasplatit cu mai mult trafic organic, uneori chiar superior calitativ. Inmultirea vizitelor se datoreaza diversificarii sferei de cuvinte cheie, pe care nu v-a trecut prin minte sa le folositi in activitatile de optimizare site.
Un alt mit, pe tema caruia s-a discutat si inca se discuta destul de mult, consta in legatura care se presupune ca exista intre social media si pozitionarea organica pe pagina de rezultate. Evident, argumentul in cauza pune in dificultate prestatorii de servicii SEO, care se ghideaza in functie de factorii de rank-are de top.
Diverse surse cu autoritate confirma ca Google, pentru clasificarea site-urilor, nu tine cont de numarul de „like-uri”, de tweet-uri sau de „+1” Google. Cu alte cuvinte, la prima vedere, prioritatea website-urilor in clasamentul SERP nu este influentata de prezenta pe retelele de socializare.
Afirmatia poate fi interpretata, adevarul fiind doar pe jumatate exact. Activitatile sociale, desi nu determina direct prioritatea site-urilor in SERP, o fac indirect. Este drept ca nu afecteaza imediat si direct rezultatele organice, insa acestea pot avea efecte colaterale importante asupra strategiilor de optimizare SEO, in special cand au succes.
Retelele sociale contribuie la cresterea vizbilitatii paginilor web. De cate ori unul dintre „admiratori” adauga continutului web un like, „+1” sau un retweet, se maresc sansele de intensificare a traficului organic. Totodata, lanseaza diverse semnale sociale catre motorul de cautare.
La randul sau, motorul de cautare interpreteaza aceste semnale ca pe un fel de „recomandari”, carora le atribuie o valoare superioara in algoritmul de ranking. In general, website-urile bine pozitionate au si profiluri sociale cu destui urmaritori. Regula ramane valabila si invers, cand profilurile „populare” corespund unor website-uri amplasate favorabil in SERP.
Concret, indiferent daca vorbim despre Facebook, Google+ sau Twitter, activitatea social media ne va ajuta sa indexam favorabil fiecare pagina web si sa fim descoperiti de spiderii motoarelor de cautare. Pe de alta parte, pornind de la „increngatura” de conexiuni, ne va sprijini in distribuirea continutului printre userii umani si sa devenim cunoscuti.
In aceasta imensa „jungla” a creatorilor de website-uri, se mai vehiculeaza ideea ca adevarata optimizare site este cea on page, oricare alta actiune fiind perceputa ca o inselatorie. Este ca si cum prioritatile s-ar limita la partea de content, adica la structura si meta tag-uri (description, tag title, H-uri).
Poate ca in trecut, afirmatia nu a starnit niciun fel de controverse. Dar odata cu extinderea practicilor SEO, cu greu ne mai putem gandi ca o buna indexare a site-urilor si vizibilitatea pe pagina de rezultate depind doar de optimizarea continutului.
In prezent, nu intra in discutie ca un site web sa mai poata fi pozitionat favorabil in SERP, fara „interventia” tehnicilor de optimizare SEO off page. Activitatile precum link building-ul vor fi cele in masura sa „alimenteze” popularitatea site-ului (si implicit, traficul organic), iar in mod indirect vanzarile (acolo unde este cazul).
Cine inca ramane convins de suprematia activitatilor on page, lasand in plan secundar posibilitatile de a crea legaturi externe cu restul paginilor si site-urilor web, va fi doar un bun orator. Fara strategiile potrivite de dobandire a link-urilor, va neglija tocmai unul dintre principalii factori de ranking apreciati de Google.
Daca nu va dati seama de importanta asocierii celor doua tehnici SEO (optimizare on page si off page), analizati website-urile bine clasate pe pagina de rezultate. Ar putea ele genera un trafic de sute / mii de vizitatori unici fara un plan bine gandit de link building?
In spatele activitatii de optimizare site, se afla numeroase practici, pe care niciun manual nu le-a cuprins inca. Multe dintre ele, fara sa aiba vreun efect vizibil asupra pozitionarii in SERP, sunt doar rezultatul unor erori comise de catre asa-zisii specialisti SEO, in timp ce altele au fost inventate pentru a profita de putinele cunostinte ale clientilor.
Pentru a avea succes in cercul destul de extins al specialistilor care creaza si promoveaza site-uri web, trebuie sa va actualizati in permanenta cu tot ce inseamna algoritmii motoarelor de cautare.