Creeaza o pagina de companie pe Wikipedia

Creare pagina Wikipedia

Wikipedia este unul din cele mai accesate site-uri din lume si unul din cele care se bucura de o indexare extraordinara pe Google. O pagina de Wikipedia poate fi foarte benefica pentru companii, mai ales din ratiuni de PR si de recunoastere a brandului. In functie de pagina companiei, pot exista si avantaje legate de optimizarea pentru motoarele de cautare.

Pagina de companie Wikipedia
Rezultatele unei cautari in Google (Alphabet Inc., compania care detine Google), cu evidentieri pentru Wikipedia

Nu este insa usor sa obtii aceste beneficii. In primul rand, putine pagini de companii sunt acceptate datorita regulilor dure ale Wikipedia. In al doilea rand, companiile trebuie sa tina cont ca, spre deosebire de site-ul propriu, pe Wikipedia nu vor avea control absolut asupra informatiilor.

Afla cum sa eviti aceste riscuri si sa beneficiezi de avantajele unei pagini de companii pe Wikipedia:

Care sunt regulile de care trebuie sa tii cont ca sa creezi o pagina pe Wikipedia pentru afacerea ta

Wikipedia subliniaza faptul ca nu este un director pentru companii. Daca editorii site-ului considera ca pagina afacerii tale nu este relevanta sau incalca regulile, aceasta poate fi stearsa. Prin urmare, e important sa cunosti si sa respecti regulile Wikipedia, ca sa eviti aceasta situatie neplacuta. Iata principalele lucruri de care trebuie sa tii cont:

Punct de vedere neutru

Obiectivitatea si impartialitatea sunt esentiale. Trebuie sa scrii la persoana a III-a si sa nu fii partinitor.

Continut verificabil

Paginile pe Wikipedia trebuie sa aiba la baza surse de incredere si de autoritate. Site-urile autoritatilor, revistele, site-urile de stiri intra, de obicei, in aceasta categorie, pe cand blogurile si site-urile care publica continut subiectiv nu.

Fara reclame

Nu poti promova servicii, produse, campanii sau clienti. Continutul promotional este strict interzis.

Fara spam

Incercarile repetate de a include linkuri catre un anumit domeniu web conduc la eliminarea totala a linkurilor respective de pe site-ul Wikipedia si la includerea respectivului domeniu pe lista neagra.

De asemenea, Wikipedia are o lista de reguli generale de conduita pentru editori, de care trebuie sa tii cont atunci cand creezi o pagina noua sau editezi una existenta.

Pasii crearii unei pagini de afacere pe Wikipedia

Creeaza un cont de utilizator

Pe pagina principala a site-ului, da click pe “Creare cont”. Apoi, va trebui sa introduci un nume de utilizator unic, o parola si, optional, adresa ta de email.

Creare cont Wikipedia
Creare cont pe Wikipedia

Dupa inregistrare, pe pagina de utilizator, ai acces la o serie de resurse ca sa te familiarizezi cu sistemul Wikipedia (“Cum sa creati un articol”, “Aflati cum sa editati pagini”, “Cei cinci piloni ai Wikipediei”).

Devino utilizator confirmat automat

Odata ce ai inregistrat un cont, nu poti crea direct pagina pentru afacerea ta, ci trebuie mai intai sa devii utilizator confirmat automat. In prezent, acest lucru presupune 10 editari si cel putin 4 zile trecute de la inregistrarea contului. Prin urmare, alege cateva subiecte unde poti contribui cu informatii (vei primi sugestii si de la Wikipedia) si contribuie cu imbuntatiri la articole.

Editare pagina Wikipedia
Sugestie de editare articol pe Wikipedia

Creeaza pagina afacerii tale

Ca sa creezi pagina afacerii, poti folosi asistentul pentru crearea de articole, care te va trece printr-o serie de pasi (Introducere, Subiect, Notabilitate, Surse, Continut si Finalizare, unde va trebui sa introduci titlul articolului).

Creare articole Wikipedia
Asistentul Wikipedia pentru crearea de articole

Atunci cand scrii articolul, e bine sa consulti si articole pe teme asemanatoare pentru inspiratie, cum ar fi paginile unor companii mai cunoscute din domenii conexe. In acest mod, iti va fi mai usor sa structurezi articolul si sa introduci informatiile relevante.

O pagina de companie romaneasca destul de completa este Automobile Dacia S.A., care contine informatii precum: tipul companiei, anul in care a fost fondata, tara, sediul, zona deservita, oamenii cheie, industria in care activeaza, tipuri de produse, cifra de afaceri din ultimul an, numarul de angajati si prezenta online (URL-ul site-ului oficial). Toate aceste informatii apar in caseta din dreapta.

Articolul propriu-zis are urmatoarea structura:

  • Istorie
  • Divizii
  • Modele produse
  • Modele aflate in productie
  • Prototipuri si editii limitate
  • Evenimente
  • Productia
  • Vanzari
  • Exporturi

Adauga referinte

Pentru fiecare informatie, e nevoie de o sursa de incredere. Acestea vor aparea la sectiunea “Note“.

Bonus: Pentru anumite informatii, poti oferi ca sursa site-ul oficial al companiei tale. E important sa nu exagerezi cu numarul de linkuri si sa ai o justificare clara pentru includerea lor, ca sa treci de filtrul de calitate al Wikipedia.

Trimite pagina catre evaluare

Odata ce ai terminat, trebuie sa trimiti pagina catre evaluare si sa astepti confirmarea sa.

Actualizeaza pagina in mod regulat

Dupa ce pagina a fost acceptata, verifica in mod regulat continutul sau. Nu uita – oricine ii poate modifica textul.

Vrei sa afli pretul pentru creare site web? Cere o cotatie pret site!